3 ani

Am promis ca voi reveni in fiecare an cu detalii despre mine si cum ma simt. In aceasta toaman au trecut trei ani de zile de cand am fost declarata clinic sanatoasa, fara cancer.

Fac in continuare tratamente hormonale, cu care m-am si obijnuit (atat cat se poate) pentru ca inca resimt efecte de la ele. Ma consoleaza faptul ca am peste trei ani si jumatate de tratamente hormonale si le voi mai face pentru inca un an si jumatate.

Sunt sanatoasa, ma simt foarte bine. Nu am dezvoltat vreun limfedem la niciunul dintre brate, insa atunci cand fac efort, simt ca bratele imi devin mai grele si ma jeneaza, cateodata. Am mai facut si ceva exercitii de stretching pentru brate si acum mi se pare ca extentia bratului este mai buna. Am ascapat de senzatia ca ma tine ceva la spate si foarte rar mi se mai comtracta operatia de la spate.

Din cate mi-am dat eu seama, dupa doi ani am ajuns sa ma simt foarte bine, in sensul in care nu mai astept rezultate analizelor cu emotii, nu mai merg atat de des la medic, am rarit distanta la care fac analizele si din astea. Faptul ca merg cat mai rar la medic, ajuta ca sa nu te simti pacientul permanent. Nope, nu vrei sentimentul asta.

Pentru prima data, toamna asta nu am mai asteptat analizele cu emotii si asta mi s-a parut ca a macrcat o schimbare pentru mine.

M-am retras din tot felul de activitati in care se vorbeste despre cancer, pentru ca nu mai simt nevoia sa vorbesc, pentru ca mi se pare o repetite a starilor, care nu mi se pare benefica. In privinta stilului de viata,acesta este unul moderat, absolut normal. Ce fac mai mult, este ca am grija de sanatatea mea emotionala si ma ingrijesc de ea. In rest nu fac absolut nimic special.

Ce am mai invatat in acet ultim an, a fost sa nu ma mai identific cu alte persoane, sa nu imi mai doresc sa deschid minti cu atata ardoare, sa nu le mai permit altora sa imi aciveze anumite frici. Cea mai mare frica pentru un fost pacient oncologic, este ca nu redevina un pacient oncologic. Cred ca este esential sa gestionati aceasta frica, pentru ca daca nu o veti face, va veti face incredibil de mult rau si mai trist este ca vor profita de voi o multime de oameni. Si pana la urma, nu pentru asta v-ati facut bine ;). Anul asta mi-am dat seama, prin cat de multe lucrui grele am trecut si de cata suferinta si greutat am avut parte. Este un sentiment coplesitor, pe de o parte si pe de alta, imi dau seama de calitatile de care am dat dovata pe atunci. Perioada din 2013 mi se pare extrem de indeparatata.

In rest, imi mentin viata plina si frumoasa si sunt extrem de recunoscatoare pentru tot ce am. Ma consider foarte norocoasa si fericita si de la inceputul anului suntem doi: eu si iubitul meu.

Ca o incheiere, tine de voi ce fel de viata aveti si ce vreti de la ea. Este adevarat ca viata nu este usoara si nici perfecta, dar depinde de voi ce faceti cu ce primiti de la ea.

Numai bine si sanatate, Isabela!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *