Dragi cititoare,
Am bucuria sa va anunt ca in curand la Timisoara va incepe programul de reconstrctie mamara cu proteze decontate de stat. Asadar, persoanele care vor avea proteze mamare precum mine vor fii mai multe. Programul se va derula la Casa Austria http://www.chirurgieplasticatimisoara.ro/ -sunt de stat, nu sunt privati.
Acest articol nu reprezinta o opinie medicala avizata, de fapt nu este o opinie medicala! Sunt cateva idei despre ce ar trebui sa intrebati medicul, precum si gandurile unei persoane care a facut o operatie de mastectomie modificata cu reconstructie cu lambou de latissimuss dorsi si proteza de silicon, respectiv o mastectomie profilactica cu reconstructie cu proteza mamara…toate aste pe la 24 de ani…cand eu spun ca am fost un copil precoce… ma tine sa fac glume pe seama mea ;)!
1. Mie ce tip de reocnstructie mi se potriveste?
Raspunsul la intrebarea asta este INDIVIDUAL. Metode sunt destule, ideea este ca trebuie sa intrebati foarte clar MEDICUL ce se poate face PENTRU VOI si apoi sa spuneti ce vreti. Lasati netul atunci cand vine vorba de avantaje si dezavantaje ale diferitelor metode pentru ca netul nu va va raspunde cand ajungeti la concluzia ca nu-i chiar asa. Intrebati clar si luati-va notite! Eu m-am dus la medic cu intrebarile notate in agenda, unde mi-am notat si raspunsurile. Nu aveti nicio scuza ca ati uitat.
Eu nu vreau lambou, sau vreau proteze de 600ml nu tin…realistic vorbind!
2. Sunt diferente intre diferitele metode?
Normal ca sunt. Ca urmare a diferitelor nevoi au aparut diferite moduri de reocnstructie. Este alta Marie si alta palarie ;). Diferentele dintre metode variaza de la durata de recuperare, complexitatea recuperarii, complexitatea interventiei, modul in care sanii se vor comporta in timp, riscuri asociate si lista poate continua.
3. Sanii vor fii la fel ca inainte?
Intrebarea mai buna ar fii: “sanii vor fii la fel ca atunci cand erau bolnavi, sau dinainte cand erau pasibili sa devina bolnavi?”. Viata merge intr-un singur sens si cu sanii ii la fel!
4.Imi vor ramane semne?
Aici ar trebui sa las sa raspunda o prietena care si-a scos o alunita, a fost cusuta in mod impecabil dar are o cheloida nasoala…de ce? Toti ne vindecam in mod diferit. Cert este ca sunt creme speciale care se pot da pe cicatrici. Eu am folosit o asemenea creme si sunt foarte incantata pentru ca cicatricile mele se vad dar nu se simt la atingere…doar locurile pe unde au iesit tuburile de dren le-am ignorat si rezultatul se vede…
Problema cu pielea este ca a mea nu-i ca a ta, dar persoane cu piele “dificila” ca a prietenei mele, trebuie sa spun ca mai rar. Daca aveti pielea dificila stiti deja pana acum, daca va intrebati este clar ca nu o aveti. Repet, ingrijirea constanta si corespunzatoare este critica.
5. Cat dureaza recuperarea?
Depinde de metoda aleasa.
Pentru mine a fost critic o saptamana, dificil la doua saptamani, moderat la trei, acceptabil la patru saptamani si apoi lucrurile sunt mai usoare. Cred ca pe la doua luni de la operatie am inceput sa conduc din nou si am reluat sala; la trei luni mi-am reluat serviciul; la vreo sase luni incepeam sa imi ridic bratul mai mult -semnificativ mai mult; tot atunci am putut sa alerg pe banda fara probleme sau disconfort; pe la sapte luni ridicam ambele maini foarte sus; la noua luni nu las senzatia ca as fii fost operata :)) hi hi.
6. Contraindicatii
Intrebati medicul.
7. Rezultatele sunt satisfacatoare?
Cred ca depinde de persoana, varsta, metoda de interventie, dar si de alti factori. In general parerea mea este ca rezulattele sunt foarte satisfacatoare. Eu una sunt foarte multumita, intr-un an de acum in colo liniile de sani nu se vor mai vedea, aspectul lor este unul natural si nu este ceva care sa zica ca am o operatie la sani…in lipsa unui ochi cunoscator. Mie imi plac sanii mei, ii consider naturali dar evoluati…stiu ca pot avea incredere in ei.
8. Operatie de mastectomie in acelasi timp cu reconstructie se poate?
Ba bine ca nu! Sigur ca se poate si acum ca protezele sunt decontate de catre stat, sper sa fie mai multe inetrventii in felul asta. Este cazul ca mentalitatea veche sa se schimbe…sunt date, studii care arata ca se poate face reconstrcutie in acelasi timp cu mastectomia, in alte tari se face de mult timp. La mine s-a putut, deci nu este poate nu exista!
9. Protezele din silicon sunt decontate?
In curand ele vor fii achizitionate de catre stat deci nu va mai trebui sa platiti pentru ele. Hurray!
Trebuie sa stiti foarte clar unde va aflati si unde vreti sa ajungeti. Temerilor voastre, daca sunteti suficient de curajoase, le veti gasi raspunsuri intreband specialistii. Eu totdeauna imi intreb medicul: este cazul sa ma ingrijorez? Da sau nu..orice intre este inutil, iar din punctul meu de vedere ingrijorarea este toxica: nu impiedica cu nimic ca un lucru sa se intampla, dar iti termina incet dar sigur viata!
Acum statul va oferi proteze mamare pentru femei care au suferit o mastectomie in trecut sau intentioneaza sa isi faca o asemenea interventie in mod profilactic(nu stiu sigur ce si cum se poate deconta) sau ca etapa a unui tratament al unui cancer de san.
Cum romanul are o intrebare in minte atunci cand primeste ceva gratis: “da’, protezele sunt din alea bune?” , raspunsul ar fii ca, la capitolul asta nu exista proteze de calitate inferioasa, asa zis proaste…mai mult optimism va rog.
Numai bine,
Isabela, aproape opt luni 🙂
PS: Am pus o poza cu o mastectomie radicala dubla, ca sa arat de unde se pleaca si unde se poate ajunge, frumos, nu? Garantez (cu imaginea sanilor mei) ca poza nu este fotosopata…